Ohjeet | Haku | Profiili | Käyttäjät | Ryhmät | Omat postit | Rekisteröidy | Kirjaudu sisään
Päävalikko uudet viimeiset            
kello
 
 
Henk.koht. viestit
hyytelöä
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Päävalikko -> Koti:muut ruuat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
AinuLii



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 220
Paikkakunta: Savo

Lähetä Lähetetty: Ti 30.08.05, 18:54      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

hyytelöä

Täällä yksi tumpelo kyselee hyytelöreseptejä. Nythän taitaa olla paras aika tehdä esim. puolukkahyytelöä, eikös.

Sit toinen kysymys. Voiko pakastetuista marjoista tehdä hyytelöä?

Tahtoo hyytelöä talveksi ja pahus tää tahtominen tapahtui juuri tänään, miksei silloin kun punaviinimarjat olivat hieman raakasia Confused
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tintti



Liittynyt: 07 Huh 2005
Viestit: 727
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Lähetä Lähetetty: Ti 30.08.05, 19:00      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Hyytelö

Vanha hyvä ohje on seuraava

- 5 ll marjoja
- 1 dl vettä
-2 kg sokeria

Keitetään n. 1 tunti. Sekoita usein. Purkitetaan vähän jäähtyneenä kuumiin purkkeihin.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Essi



Liittynyt: 19 Maa 2005
Viestit: 798
Paikkakunta: Nummela + Lohja

Lähetä Lähetetty: Ti 30.08.05, 19:18      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

siivilöintiä

jos haluaa sellaista sileää hyytelöä, niin kannattaa ilmeisesti siivilöidä kaikki rontteet pois ja keittää se hyytelö mehusta?
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
rypy



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 3517
Paikkakunta: Tuusula

Lähetä Lähetetty: Ti 30.08.05, 20:06      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Hyytelöä

Minä teen hyytelön serton (säilöntäaine) ohjeen mukaan, muistaakseni siihen käytetään hyytelösokeria. Se tehdään nimenomaan mehusta. Uskon että pakastemarjoista keitetty mehu kelpaa siinä missä tuoreestakin.

Lopuksi heitän joukkoon konjamiiniä tai brändiä.

Onnistuu aina, ei tarvitse tehdä hyytymiskokeita tms.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tintti



Liittynyt: 07 Huh 2005
Viestit: 727
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Lähetä Lähetetty: Ke 31.08.05, 08:48      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Mehusta?

Ainakin yksi tuttu tekee hyytelön esim. tuoreista puolukoista. Ei siivilöi eikä mitään ja sanoi, että ei kuoria huomaa hyytelön joukossa. En sitten itse tiedä, enkä muista. Tein karpaloista hyytelöä joku vuosi sitten, mutta muisti on jo katkennut enkä varmaksi muista. Tuoreista marjoista varmasti keitin, ehkä keitin ensin marjat, jotka siivilöin ja sitten vasta lisäsin sokerin. Ehkä.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peevee



Liittynyt: 21 Maa 2005
Viestit: 779
Paikkakunta: Mikkeli

Lähetä Lähetetty: Ke 31.08.05, 10:25      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: hyytelöä

AinuLii :
Täällä yksi tumpelo kyselee hyytelöreseptejä. Nythän taitaa olla paras aika tehdä esim. puolukkahyytelöä, eikös.

Sit toinen kysymys. Voiko pakastetuista marjoista tehdä hyytelöä?

Toinen tumpelo on joskus syönyt paahtopaistuin kanssa erinomaista pihlajanmarjahyytelöä. Itse tehty ei sitten hyytynyt kunnolla ja oli ylen karvasta. Pihlajanmarjat alkavat kyspyä joten...

Sittemmin on kauppaan ilmestynyt hyytelösokeri, korjaan hillosokeri, jolla hytelön teko on leikkiä. Onhan siellä Melatinia ja ties mitä muutakin hyydytysainetta. Näillä tehoaineilla hyytyy vesikin ja marja kuin marja. Mehusta toki saa kirkasta tytinää, mutta kuorissa ja siemenissä ne ravintoaineet ja kuidut yms. ovat. Makuasia tiämmä.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tintti



Liittynyt: 07 Huh 2005
Viestit: 727
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Lähetä Lähetetty: Ke 31.08.05, 11:12      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Hyytymisaineista

Pektiiniä on runsaasti raaoissa kuorimarjoissa sekä omenoissa ja sitrushedelmissä. Marjojen kypsyessä niiden pektiinipitoisuus alenee. Mansikoissa, vadelmissa kirsikoissa ja mustikoissa on luonnostaan vähän pektiiniä. Pektiiniä käytetään, jotta saadaan hilloille, hyytelöille, marmeladeille ja muille tuotteille haluttu rakenne.

En ole kuullut, että hyytelösokeria käytettäisiin säilömiseen, hillosokeria kylläkin. Netistä löysin seuraavan kuvauksen hyytelösokerista:

"Hyytelösokeri korostaa kotimaisten marjojen raikkautta ja loihtii leivonnaisille kiiltoa ja näyttävyyttä. Hyytelösokerin käyttö on uusi ja helppo tapa tehdä koristehyytelöitä ja jälkiruokia, jotka on tarkoitettu heti nautittavaksi. Se sopii sekä tuoreiden että pakastemarjojen kanssa käytettäväksi, mutta ei sovi säilöntään. hyytelösokeri on täysin kasvispohjainen tuote, joka sisältää sokeria, tärkkelyssiirappia, hedelmistä erotettua pektiiniä ja hedelmähappoa"

Hillosokerista vastaavasti kerrotaan seuraavaa:

"Hillosokerin avulla on helppo valmistaa sopivan sakeaa ja hyvin säilyvää hilloa. Hillosokeria tarvitaan hillottaessa vähemmän kuin tavallista sokeria. Hillosokeri sisältää kidesokerin lisäksi hedelmäpektiiniä, joka antaa hillolle kiinteän rakenteen ja auttaa sitä säilymään paremmin. "
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
rypy



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 3517
Paikkakunta: Tuusula

Lähetä Lähetetty: Ke 31.08.05, 14:25      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Hyytelöä

rypy :
Minä teen hyytelön serton (säilöntäaine) ohjeen mukaan, muistaakseni siihen käytetään hyytelösokeria. Se tehdään nimenomaan mehusta.


Sorry, piti sanomani hillosokeria.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mielikki



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 4797
Paikkakunta: Iitti

Lähetä Lähetetty: Ke 31.08.05, 16:41      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: hyytelöä

AinuLii :
Täällä yksi tumpelo kyselee hyytelöreseptejä. Nythän taitaa olla paras aika tehdä esim. puolukkahyytelöä, eikös.
Aina voi tehdä hyytelöä. Hyytelöitymisen varmistamiseksi (kypsät marjat) laitan yleensä aina sinistä Melatin hyytelöimisainetta. Hyytelöhän tehään usein pieniin, somiin purkkeihin, niinpä keitettävät määrät eivät välttämättä ole suuria. Puolukkahyytelöä olen joskus tehnyt myös mehumaijalla mehustetusta kirkkaasta mehusta, siitä tuli namia, osa purkeista meni silloin lahjoiksi. Maijaan jäävään "marjamäskiin" jää vielä niin paljon makua ja tietysti hyvää kuitua että sen hyötykäytin ruispuurojen joukossa ja leipomiseen - korvapuusteihinkin tuli raikas puolukan maku, laitoin rullan sisälle puolukkamössöä ja sokeria.
AinuLii :
Sit toinen kysymys. Voiko pakastetuista marjoista tehdä hyytelöä?
Ihan hyvin voi tehdä.

huokaus Nyt tuli mieleen marjamehu jota tein pohjoisessa välillä asuessani useampana vuonna Njam, nam. Puolukoita kerätessä kun marjojen joukkoon pyrkii siellä aina myös variksenmarjoja, niin ryhdyin keräämään myös niitä, puolukkaa ja kaarnikkaa noin puolet-puolet. Sekoituksesta saa ihanaa mehua sekä mehustamalla että viinihapon kanssa uuttamalla, (se resepti on ruokakaupasta ostetun viinihappopussin takana).
Njam, nam Njam, nam Njam, nam

Mistähän täällä etelässä saisi variksenmarjaa kun ei asu edes rannikolla?
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AinuLii



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 220
Paikkakunta: Savo

Lähetä Lähetetty: Ke 31.08.05, 18:28      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä



Suuret kiitokset kaikille vastanneille. Nyt varmaan osaan tehdä hyytelöä.
Melatin pusseja on ostettu ja isäntä on juuri nyt pilttipurkinhakureissulla.
Huomenna kokeilen eka erän Very Happy
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AinuLii



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 220
Paikkakunta: Savo

Lähetä Lähetetty: Ke 31.08.05, 22:10      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Eka satsi valmis

Ja olipas helppoa. Pakkasesta ylivuotista punaviinimarjamehua ja eikun melatiinia joukkoon (noh, tietty menin pussin ohjeen mukaan, etten ihan mokaisi eka kokeilua).

Miksi ihmeessä olen aina luullut että hyytelön tekeminen on vaikeaa Rolling Eyes , ja meilläkun tykätään niin maan pahuksesti hyytelöstä. Nyt se elämä repesi. Varokaa ystävät ja tuttavat, joululahja keksitty tälle vuodelle Twisted Evil nauraa makeasti
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mielikki



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 4797
Paikkakunta: Iitti

Lähetä Lähetetty: To 01.09.05, 07:18      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Eka satsi valmis

AinuLii :
Nyt se elämä repesi. Varokaa ystävät ja tuttavat, joululahja keksitty tälle vuodelle Twisted Evil nauraa makeasti
Huomasitko pussin takaa että samalla aineella voi tehdä myös marmeladia esim omenasoseesta? Kaikki Jorolan lähikaupat joutuvat nyt tilaamaan lisää hyytelöimisainetta pitkin syksyä! nauraa makeasti
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peevee



Liittynyt: 21 Maa 2005
Viestit: 779
Paikkakunta: Mikkeli

Lähetä Lähetetty: To 01.09.05, 09:15      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: hyytelöä

Mielikki :
Mistähän täällä etelässä saisi variksenmarjaa kun ei asu edes rannikolla?

Variksenmarja kasvaa etelässäkin rannikoilla, siis järvien. Paikan pitää kaiketi olla karu kangas tai kallio. Muistelen hiekkapohjaista Saimaan saarta, jossa kasvoi valtavasti mustikkaa ja jonkunverran kaarnikkaa. Merkittäviä esiintymiä en ole koskaan tavannut, mutta sen verran että marja on tuttu. Tämä eteläinen variksenmarja lienee eri laji kuin pohjoinen kaarnikka. Se on vähäsatoisempi ja marjat ovat pienempiä.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tintti



Liittynyt: 07 Huh 2005
Viestit: 727
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Lähetä Lähetetty: To 01.09.05, 11:15      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Kaarnikasta

Arktisten aromien sivuilta lainattua:

Variksenmarjoja on kaksi lajia: pienempikokoinen etelänvariksenmarja kasvaa harjualueiden karuilla kankaille. Isokokoinen, runsaastimarjoja pohjanvariksenmarja kasvaa Pohjanmaan, Kainuun ja Peräpohjolan tuoreilla ja kuivilla kankailla sekä soiden mättäillä.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mielikki



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 4797
Paikkakunta: Iitti

Lähetä Lähetetty: To 01.09.05, 12:59      Aihe 1783: hyytelöä
Vastaa lainaamalla viestiä

Kaarnikkamehua

saadakseni pitäisi varmaan tilata joltakin tutulta ämpärillinen marjoja lapista vaikkapa bussirahtina Very Happy
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Päävalikko -> Koti:muut ruuat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group