Ohjeet | Haku | Profiili | Käyttäjät | Ryhmät | Omat postit | Rekisteröidy | Kirjaudu sisään
Päävalikko uudet viimeiset            
kello
  https://www.facebook.com/erika.sava.50/posts/1820935301476206
 
Henk.koht. viestit
Kuivatut mustikat

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Päävalikko -> Koti:muut ruuat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
rypyLiittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 3517
Paikkakunta: Tuusula

Lähetä Lähetetty: Ma 29.08.05, 16:10      Aihe 1781: Kuivatut mustikat
Vastaa lainaamalla viestiä

Kuivatut mustikat

Peeveelle ja muillekin tiedoksi. Ne mustikat kuivuivat saunan lauteella, aikaa meni pari viikkoa. Mutta kuuluukohan niiden olla sellaisia pienenpienenpieniä mustia murusia? Rolling Eyes Voi niissä jotenkin aavistaa mustikan maun kun pureskelee. Jos niitä olisi enemmän, niin jauhaisin ne. Ensi vuonna sitten lisää.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MykomanLiittynyt: 28 Maa 2005
Viestit: 2968
Paikkakunta: Keski-Uusimaa

Lähetä Lähetetty: Ma 29.08.05, 18:34      Aihe 1781: Kuivatut mustikat
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: kuivatut mustikat

rypy :

Peeveelle ja muillekin tiedoksi. Ne mustikat kuivuivat, aikaa meni pari viikkoa. Mutta kuuluukohan niiden olla sellaisia pienenpienenpieniä mustia murusia? Rolling Eyes Voi niissä jotenkin aavistaa mustikan maun kun pureskelee. Jos niitä olisi enemmän, niin jauhaisin ne. Ensi vuonna sitten lisää.


Niin, tuon kuivatun mustikan oikeaoppinen koostumus minuakin askarruttaisi. Siis pitääkö ne todella kuivattaa kuten sienet, niin rapeiksi ja kuiviksi, että ne voidaan jauhaa. Jossain luontaistuotekaupoissa olen hypistellyt kuivattuja mustikoita ja puolukoita pussukoissa ja ainakin niissä ne tuntuisivat olevan vähän pehmeitä.

Itse olen kuivannut mustikoita ABC-kuivurilla 2-teholla ja ovat kuivuneet viimeistään 12 tunnissa rapeiksi. Kyllä niissä on ollut ihan vahva mustikan maku, paljon vahvempi kuin tuoreissa, mikä ei ole ihmekään, kun mustikka on niin mieto. Tuoksu, joka purkista sitten kannen avattua leviää on aivan hurmaava, eikä uskoisi, että mustikasta lähtee sellaiset aromit! Mustikka, jos mikä suorastaan vaatii kuivatuksi tulemista. Maukkainta mustikkapiirakkaahan saa muuten kuivattuja mustikoita käyttämällä.

ja taas eksyttii aiheesta Laughing
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
gisLiittynyt: 23 Elo 2005
Viestit: 10
Paikkakunta: Läntinen Lappi

Lähetä Lähetetty: Ma 29.08.05, 19:32      Aihe 1781: Kuivatut mustikat
Vastaa lainaamalla viestiä

jaah?

"Maukkainta mustikkapiirakkaahan saa muuten kuivattuja mustikoita käyttämällä."

Jopas sattui sopivasti tämä lievä aiheesta eksyminen. Sovin nimittäin juuri tänään yhden yrittäjän kuivurin vuokraamisesta omia koe-eriäni varten. Ainakin sieniä ja mustikkaa kuivatan, mustikoita keräsinkin tänään iltapäivällä ko. tarkoitusta varten. Niin miten noita kuivattuja mustikoita sitten käytetään, eli pitääkö liottaa ensin vai paiskata suoraan piirakan päälle ja piirakka uuniin? Tjaah, kukaan naispuolinen ei varmaan ilkeäisi mitään näin tyhmiä kysellä...
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MykomanLiittynyt: 28 Maa 2005
Viestit: 2968
Paikkakunta: Keski-Uusimaa

Lähetä Lähetetty: Ma 29.08.05, 19:55      Aihe 1781: Kuivatut mustikat
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: kuivattujen mustikoiden käyttö

gis :
Niin miten noita kuivattuja mustikoita sitten käytetään, eli pitääkö liottaa ensin vai paiskata suoraan piirakan päälle ja piirakka uuniin? .


Juu, pitää liottaa ja mahdollisimman pienessä vesimäärässä, jotta niistä ei tulisi liian kosteita ja vetisiä, eikä sitä lientä jäisi käyttämättä. Kannattaa pyöritellä mustikoita vesikupissa aika ajoin, jotta kuiviaisia ei jää. Mustikat pehmenevät melko hitaasti, joten liotukseen saa varata kolme-neljäkin tuntia aikaa. Niin, ja voihan niistä ainakin osan jauhaa hienoksi ja käyttää sitä mausteena siinä täytteessä.

Jos laitat kuivatut suoraan piirakan päälle, niin eihän ne siellä uunissa ainakaan kostu, vaan kuivavat ja kärstsääntyvät lisää. En ole kokeillut, mutta sen voi talonpoikasjärjellä arvata millaista siitä ilman liotusta tulisi.

Kuivatuista, ja liotetuista mustikoista tehty piirakka maistuu voimakkaasti mustikalta! Ja niin kai sen pitääkin.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
gisLiittynyt: 23 Elo 2005
Viestit: 10
Paikkakunta: Läntinen Lappi

Lähetä Lähetetty: Ti 30.08.05, 07:01      Aihe 1781: Kuivatut mustikat
Vastaa lainaamalla viestiä

jahas

eli kiitti vinkeistä! Pitääpä kokeilla ensin tuolla perinteisellä tavalla eli liottamalla pieneen nestemäärään ja käyttämällä tavallisten mustikoiden tapaan. Ehkä olisi mielenkiintoista sitten jossain vaiheessa pistää tavallista mustikkaa tai mustikkahilloa piirakan päälle ja höystää se päälinen lisäksi kuivatuilla mustikoilla. Siis sotkea sinne muun päälisen sisään. Ajatuksena siis että lämpötila saa kyllä kuivatut kuosiinsa eli ottamaan tarvitsemansa kosteuden ympäriltään... tai ehkä on kuitenkin järkevää ensin pikkuisen liottaa... jooh, soppiihan tuota kokkeilla...
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peeveeLiittynyt: 21 Maa 2005
Viestit: 779
Paikkakunta: Mikkeli

Lähetä Lähetetty: Ti 30.08.05, 10:22      Aihe 1781: Kuivatut mustikat
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Kuivatut mustikat

rypy :
... mustikat kuivuivat saunan lauteella, aikaa meni pari viikkoa. Mutta kuuluukohan niiden olla sellaisia pienenpienenpieniä mustia murusia? Rolling Eyes Voi niissä jotenkin aavistaa mustikan maun kun pureskelee. Jos niitä olisi enemmän, niin jauhaisin ne.

Mustikka muuttuu kuivatessa makeaksi ja aromikkaaksi. Syön ne siltään karkkina. Vaikka käytännön syistä kuivaan marjat rutikuiviksi, ovat hieman nahkeat selvästi parempia.

Ostin kalamarkkinoilta herukka(siemen?)jauhetta. Se auttaa suurin piirtein kaikkeen mahdolliseen. Tämä on aasinsilta siihen, että pötsimme ei sulata kokonaisa siemeniä. Siksi ne pitää jauhaa. Siemenissä on arvokkaita öljyjä/rasvoja/lipidejä ja kaiketi antioksidantteja ja ties mitä. Siemen on elämän alku siemenkuoressa. Siinä on kaikki tarpeellinen elämälle.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Päävalikko -> Koti:muut ruuat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group