Ohjeet | Haku | Profiili | Käyttäjät | Ryhmät | Omat postit | Rekisteröidy | Kirjaudu sisään
Päävalikko uudet viimeiset            
kello
Yli 9 vuotta käytössä ollut Polku jää kohta arkistoksi ja toiminnat siirtyvät Sienipolulle.
  Pian tämä polku muuttuu arkistoksi. Siirtykää siis Sienipolulle. Ks. Polulta sienipolulle
 
Henk.koht. viestit
Mausteviinaa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Päävalikko -> Koti:muut ruuat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Manu



Liittynyt: 21 Maa 2005
Viestit: 10828
Paikkakunta: Kanta-Häme

Lähetä Lähetetty: Pe 11.11.05, 11:01      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

inanannaaa

meillä on jo liki juotu liköörit, joita marjoista teimme ja sanottava on punaiset marjaiset juomat olivat parempia kuin ryyteihin tehdyt. On hiukka sama juttu kuin vihreissä omissa fermentoiduissa teessä, jossa suhteet ovat tarkkoja, ettei tunne juovansa teen asemesta löylyvettä, jossa on pidetty vihtaa. Tällä puolella rubus suvun kasvit tekevät nannaa ja tasapainottavat makealla maullaan näiden ruohoista makua.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
finnfungi



Liittynyt: 08 Lok 2005
Viestit: 135
Paikkakunta: Tampere

Lähetä Lähetetty: Pe 11.11.05, 12:03      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Mausteviinaa

Hei, Manu. Liköörit onkin tehtävä marjoista. Jos tekee yrteistä, menee kyllä benedictus-puolelle, jossa on tasan tarkkaan harkittava reseptin ainesosat. Esim. timjami on hyvä, mutta monet liköörit muistuttavatkin sitten yskänlääkkeitä. En muuten yhtään ihmettele sitä hämmästyttävää tosiseikkaa, miksi kaikki yskänlääkkeet ovat siirapin muodossa. Joka tapauksessa kaikki yskänlääkkeiden ainesosat imeytyvät ja vaikuttavat systeemisesti verenkierron kautta, eikä niillä ole todellakaan mitään paikallista vaikutusta. Eihän niitä litkuja henkitorveen vedetä! Aivan yksittäisistä vaikuttavista aineista (limaa irrottavista ja yskänärsytystä poistavista) saa kyllä tabletinkin muodossa, mutta eihän niitä kukaan osta. Yskänlääkkeet ovat hyvän makuisia ja niissä on usein alkoholiakin n. 60%. Siitä suosio.
_________________
Jussi
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
finnfungi



Liittynyt: 08 Lok 2005
Viestit: 135
Paikkakunta: Tampere

Lähetä Lähetetty: Pe 11.11.05, 14:16      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Mausteviinaa

Seppo, olet ihan oikeassa. Elämä lyhyt, nautinto pitkä. Täytyy vain koettaa tasapainoilla elämän laadun ja määrän välillä, ja laatu kyllä voittaa. Nyt sitten alko (vaikkei o Alkosta ostettukaan) nuorennuskuuri, kun pääsin maistamaan gingsentuotettani. Siinä vaan voi käydä niin, että viina kumoaa gingsennin, joten vaikutusta ei synnykään. Poika oli vuoden pestillä Etelä-Korean suurlähetystössä Soulissa, ja toi tuliaisina säkillisen kuivattuja gingsen-juuria. Siinä on aika spesifinen maku, jonka voi aistia mm. auringonhattu-gingsen-teehaudukkeissa (ei paha). Homman nimi on se, että otetaan muutama (7-Cool juurta likoamaan mahdollisimman vähäiseen vesimäärään juomalasiin 1-2 vuorokaudeksi. Sitten pehmenneet juuret viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi ja lisätään 50-60%:seen alkoholiin tavalliseen tapaan muhimaan pariksi viikoksi. Liotusvesi tietenkin lisätään. Lisäsin piristeeksi myös läjän tuoreita inkiväärijuuren viipaleita. Parin viikon päästä laimennetaan vedellä 40-prosettiseksi. Sitten tärkein asia: tuotos jaetaan kahteen pulloon siten, että siivilöityyn loppuosaan lisätään tequilaa molemmat pullot(käytän Paul Massonin pulloja) täyteen. Tequilan juureksellinen maku tekee loppuaromista täydellisen. Kumma kyllä aine on tarpeeksi makeaa niin, että sokeria ei tarvitse lisätä. Blomberille sanoisin, että väinönputkea ei taida saada kun teeaineksena, joka on kyllä liian hienojakoista viinaan. Tulee vähän liian sameata, joka seikka on kuitenkin vain ulkonäkökysymys. Lisäsin kerran tuttavalta saatuja väinönputken juuria muutaman kappaleen viinaan, ja siitä tuli niin puistattavan karvasta, että pullon juomiseen meni pari vuotta (jopa allekin!). Sama tulos tuli myös, kun käytin tuoreita koiranputken juurakon viipaleita, sietääpä varoa! No, kuukauden päästä, jos onni suo, olen teini-iässä! Toivottavasti sienitiedot eivät sitämyötä katoa.
_________________
Jussi
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
finnfungi



Liittynyt: 08 Lok 2005
Viestit: 135
Paikkakunta: Tampere

Lähetä Lähetetty: Su 13.11.05, 12:56      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Mausteviinaa

Moikka Reijo,

Väinönputkella on vuosisatojen perinteet lappilaisten ravinnelisänä, sehän oli erinomainen C-vitamiinilisäkin ennenvanhaan. Viinaan olen käyttänyt väinönputken tuoreita lehtiruoteja, juurista on vähän huonoja kokemuksia, joista kerroin. Siemeniä en ole kokeillut, mutta luulisin, että ei ne vedä vertoja fenkoolin, kuminan tai korianterin siemeniin; kaikki kuuluvat sarjakukkaisiin kumminkin. Lisukkeeksi tähän viinaan sopii erinomaisesti saksankirvelin lehdet. Antavat lisää vihreää väriä ja maistuvat lakritsalle ja hiukan anikselle. Kokeilin kerran saksankirvelin siemeniäkin, mutta niissä ei ollut kerrassa mitään makua, olivat ihan puumaisia. Väinönputken lehtiruodeista tehdään hillojakin, mutta ne ei meikäläistä suuremmin kiinnosta. Väinönputki kuolee kukkimisen jälkeen, mutta se siementää tosi runsaasti. Jos haluaa lehtiruoteja seuraavana kesänäkin, on siis leikattava kukkavarret aina pois. Pakastan aina lehtiruoteja, samaten malin oksia. Ostin jostain luontaistuotekaupasta jauhettua väinönputkea (juurta, vartta?), mutta ei se maistunut edes teessä oikein miltään. Olen tosi ihastunut kuminan siemeniin. Loppukesällä, vaikka siemenet olivat vielä vihreitä, lisäsin niitä mökillä vähän joka ruokaan, ja ne maistui tosi hyviltä. Niitähän suomalaiset käyttää vain leipiin, mutta kyllä ne sopii ihan tavallisiin ruokiinkin mainiosti.
_________________
Jussi
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pirkkajänis



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 2286
Paikkakunta: Tuusula

Lähetä Lähetetty: Su 13.11.05, 13:22      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Ars longa Vita brevis

Suomennettuna: Valkoiset pitkät kalsongit roikkuvat persauksista.
(Lipesin aiheesta, kun oli tuolla tuo "emälä lyhyt, nautinto pitkä")

Ja asiaan:
Tommosenhan putelinhan voisi vaikka viedä tuliaisiksi.
Harmi ettei niitä malinoksia voi jättää sinne killumaan.
Olisiko katajanoksa jo liian kirpakkaa?
Senhän voisi ainakin jättää sinne?
Entäs Setri tai tuijan oksa?
Vai menisikö jo osastolle "viina ja terva?"

Itse olen allerginen ginsengille (tulee jäniksestä minuutissa tulipunainen kuonoltaan) joten en tästä nuorru. Huokaus*
_________________
Elämä on välillä mitä on, mutta hintaan sisältyy matka auringon ympäri kerran vuodessa.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mielikki



Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 4805
Paikkakunta: Iitti

Lähetä Lähetetty: Su 13.11.05, 16:44      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Mausteviinaa

finnfungi :
Kokeilin kerran saksankirvelin siemeniäkin, mutta niissä ei ollut kerrassa mitään makua, olivat ihan puumaisia.

Niin ovat myöhemmin syksyllä. Kesällä, kun ovat vasta juuri turvonneet täyteen kokoonsa ja ovat vielä ihan vihreitä, ne ovat erinomaisia luonnonmukaisia "karkkeja" naposteltavaksi, mutta maku katoaa parissa viikossa kun siemen tuleentuu.

Saksankirveli leviää siementämällä joka paikkaan ympäristöönsä niin tehokkaasti, että ei yhtään haittaa vaikka useimpina kesinä siitä mutustaisi siemenet pois Very Happy

saksankirvelin kuva
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
finnfungi



Liittynyt: 08 Lok 2005
Viestit: 135
Paikkakunta: Tampere

Lähetä Lähetetty: Su 13.11.05, 16:58      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Mausteviinaa

Sain pojalta Kroatian-tuliaisina kerran pullon, jossa oli kasvinoksa sikäläisessä pontikassa. Analysoin sen kuminaksi. Katajanoksassa voisi olla ideaa, mutta parasta on vain tyytyä katajanmarjoihin, jolloin siitä tulee giniä. Huitaisin kerran niitä kunnolla pulloon, jonka jälkeen sitä piti laimentaa jatkuvasti (kossulla), jotta se olisi tullut juomakelpoiseksi. Parasta on ostaa gini Alkosta. Kokeilemisen arvoisia sensijaan ovat kuusenkerkät, niistähän tehdään hilloakin. Pihkan makua lisätään myös kreikkalaisiin Retsina-viineihin. Yhden kerran olen saanut lahjaksi koivunurpuviinaa, eikä se ollut hassumpaa. On vaan sääli riipiä koivuja tyhjiksi varhain keväällä viinan takia. Alkosta saa ostaa Tervaviinaa, joka on ihan hyvää. Lähetin sitä kerran Amerikkaan, mutta postipaketin hinta oli kolme kertaa sisällön hintaa kalliimpi.
_________________
Jussi
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
waltsu



Liittynyt: 15 Jou 2006
Viestit: 4978
Paikkakunta: Kuusankoski

Lähetä Lähetetty: La 10.02.07, 21:14      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Mausteviinaa

Jos tosiaan haluatte tehdä tavallisesta,neutraalista viinasta TOSI hyvää,niin keväällä kerätään muutama "Hierochloe odorata" ja pistetään yksi varsi viinapulloon.Kuukauden päästä meillä on ihania "Subrovka" snapseja vaikka minkä kanssa.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kotihiiri
Site Admin


Liittynyt: 18 Maa 2005
Viestit: 4511
Paikkakunta: Turku

Lähetä Lähetetty: La 10.02.07, 22:13      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Mausteviinaa

waltsu :
Jos tosiaan haluatte tehdä tavallisesta,neutraalista viinasta TOSI hyvää,niin keväällä kerätään muutama "Hierochloe odorata" ja pistetään yksi varsi viinapulloon.Kuukauden päästä meillä on ihania "Subrovka" snapseja vaikka minkä kanssa.

Mutta miksi mennä marjaa edemmäs pensasta, sillä marjoillakin voi maustaa viinaa. Tietenkin pektiinistä on kiusaa, mutta tässä alustavia ohjeita Kotikemistin reseptikirjasta:

Lainaus:
Tuore vattu-, kirsikka-, viinimarja-, mansikkamehu y.m. sisältävät paljon kasvilimaa (pektiiniä), joka ehkäisee suodatuksen ja [...]

Pektiini on tästä syystä poistettava, ja se voidaan tehdä kahdella tavalla. Pektiini saostetaan mehusta lisäämällä siihen 5—8 % absoluuttista, puhdistettua spriitä*, jonka jälkeen menu saa selvitä† ja sitten dekantoidaan sekä suodatetaan. [...]


* No nyt minä ymmärrän mitä tarkoitetaan absolutistilla.
† Juu, selviämiseen kannattaa varata aikaa.

_________________
Joka pikku ötökällä rusetti on hännässään. — Nuuskamuikkunen hra hru piippuineen
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Junssi



Liittynyt: 13 Syy 2005
Viestit: 1922
Paikkakunta: Turku

Lähetä Lähetetty: Su 11.02.07, 00:09      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Mausteviinaa

finnfungi :
Sain pojalta Kroatian-tuliaisina kerran pullon, jossa oli kasvinoksa sikäläisessä pontikassa. Analysoin sen kuminaksi.

Minä maistelin viime syksynä Dubrovnikissa ainetta nimeltä "Pelinkovac".
Jonkun yrtin kuva oli kyljessä, joka oli sen verran tyylitelty etten ottanut
tolkkua. Makukin oli jollain lailla tuttu, vaan kotona googlaamalla sitten
selvisi: koiruohoa eli malia eli absinttiahan siinä tuli maistettua.
Ihan hyvää "lääkettähän" se olikin.

Mutta itselleni on eräs ehdoton ykkönen, siinä maistuu päällimmäisinä
juuri timjami, sitten salvia.. ja sitten paljon muuta - toistasataa yrttiä,
joitten tarkan sekoitus- ja tislaussuhteen tietää asiaankuuluvasti vain
muutama munkki kerrallaan (jostain sain selville että kaunis vihreä
väri tulee pinaatista!) - Täydellinen yhdistelmä yrttienmakua, vahvuutta
ja makeutta. Sitä on Chartreuse, jota itse nimitän
"pyhien isien hartaudella tislaamaksi aromaattiseksi yskänlääkkeeksi".
Sitä kun pienen naukun ottaa niin se lämmittää niin sielua kuin ruumista.
(vaikkei olisi edes kylmä!)

Karpalorommia on tullut tehtyä joskus tuollatapaa että karpalot
rommiin, tislattiin pois, ja sokeria vähän tykö. Siitä tuli oikein hyvää!
Ja hauska tuliainen: oli eräällä vierailulla poimittu karpaloita, jotka
sitten jalostetussa muodossa tuotiin seuraavalla visiitillä tuliaisena!
Kerran kokeiltiin kerätä kuismankukkia
ja uuttaa niitä vodkassa, mutta sen maku oli .. lähinnä luotaantyöntävä.
Kauniin punaista kylläkin, sormet poimiessa ihan tummina.

Kokeiluja olisi kiva tehdä; noitten sarjakukkaisten kanssa vaan saa
olla tarkkana jos luonnosta poimii, ettei tule vahingossa myrkkylajien
siemeniä mukaan.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
peevee



Liittynyt: 21 Maa 2005
Viestit: 779
Paikkakunta: Mikkeli

Lähetä Lähetetty: Su 11.02.07, 21:03      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Mausteviinaa

Pakko kantaa korteni kossuun, kun näemmä jotain on matkan varrella hukkunut muutakin kuin muisti.

finnfungi :
Katajanoksassa voisi olla ideaa, mutta parasta on vain tyytyä katajanmarjoihin, jolloin siitä tulee giniä.
Näin patrioottina muistuttaisin vain, että täällä siitä tulee katajanmarjaviinaa pienellä koolla. Gini on anglikaanien mehuja.

finnfungi :
Kokeilemisen arvoisia sensijaan ovat kuusenkerkät, niistähän tehdään hilloakin.
Kuusenkerkissä on hyvää se käyttäjäystävällisyys. Kerkät pysyvät hyvin pullossa eivätkä pistele juomatorvessa. Juomaan pääsee myös heti kun on saanut kossun pulloon. Versot pannaan ensin, ettei arvokasta juomaa tursu yli. Huomatkaa muuten, että ei alkoholi ole ainoa väärinkäytetty aine tässä. Että vielä hilloa.

finnfungi :
Pihkan makua lisätään myös kreikkalaisiin Retsina-viineihin.
Miten niin myös. Ei kai muut ole niin tyhmiä, että jatkavat astian makua tahallaan. Mikäli taas toisto viittasi näreeseen, niin kerkät ovat pihkattomia tuorevihanneksia.

finnfungi :
Yhden kerran olen saanut lahjaksi koivunurpuviinaa, eikä se ollut hassumpaa. On vaan sääli riipiä koivuja tyhjiksi varhain keväällä viinan takia.
Minustakaan ei ole hassumpaa saada viinaa. Koivuja ei sitte kannata säästellä - vrt. joka vitsaa säästää... Ainahan voi jättää tupsun latvaan tai liemen laimeammaksi. Mikäli puu on kaatamatha, shuoshittelen ensinmainittua.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Louhi



Liittynyt: 30 Maa 2006
Viestit: 3939
Paikkakunta: Kainuu

Lähetä Lähetetty: Su 11.02.07, 22:06      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Re: Mausteviinaa

peevee :

finnfungi :
Kokeilemisen arvoisia sensijaan ovat kuusenkerkät, niistähän tehdään hilloakin.
Kuusenkerkissä on hyvää se käyttäjäystävällisyys. Kerkät pysyvät hyvin pullossa eivätkä pistele juomatorvessa. Juomaan pääsee myös heti kun on saanut kossun pulloon. Versot pannaan ensin, ettei arvokasta juomaa tursu yli. Huomatkaa muuten, että ei alkoholi ole ainoa väärinkäytetty aine tässä. Että vielä hilloa.


.

Jaa että hilloo, täällä päin hyytelöö Njam, nam
_________________
Asioita ei tule monimutkaistaa tarpeettomasti.
(Wilhelm O. 1285-1350)
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tintti



Liittynyt: 07 Huh 2005
Viestit: 727
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Lähetä Lähetetty: Ma 12.02.07, 08:30      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Hierochloe odorata

Varsovassa käydessäni tutustuin tuohon paikalliseen Zubrovkaan. Hyvää oli, ihan sellaisenaankin. Appelsiinimehun kanssa myös.

Mukava olisi itsekin sitä tehdä, mutta tämä kyseinen heinä, Hierochloe odorata, on minulle tuiki tuntematon. Mistähän sitä toimittaisi etsiä? Kasvaako laisinkaan meidän lakeuksilla, Oulun läänin eteläosissa? Jossain kirjassa olen kuvan nähnyt, mutta ei paljon valaissut minua. Kuvat kun ei välttämättä vastaa sitä mitä luonnosta löytyy.

Nimim. avusta kiitollinen tintti
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Manu



Liittynyt: 21 Maa 2005
Viestit: 10828
Paikkakunta: Kanta-Häme

Lähetä Lähetetty: Ma 12.02.07, 08:53      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

eteläinen lännenmarianheinä

yleinen etelässä harvinainen pohjoisessa
http://www.geocities.com/petra_paula/zubbis.html
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
waltsu



Liittynyt: 15 Jou 2006
Viestit: 4978
Paikkakunta: Kuusankoski

Lähetä Lähetetty: Su 18.02.07, 09:28      Aihe 869: Mausteviinaa
Vastaa lainaamalla viestiä

Maarianheinä

Hakkuuaukeilla olen eniten Maarianheiniä tavannut.Kuinka pohjoiseen se kasvaa,en tiedä,mutta werneri,joka sen aikanaan minulle opetti,saattaisi tietää.Kyse on siis lajista Niittymaarianheinä (Hierochloe odorata).Kutsutaan myös puhvelinheinäksi tai subrovkaheinäksi.
uudet uudet
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Päävalikko -> Koti:muut ruuat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 2 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group